tisdag 3 december 2013

Dagens snackis och helgens

Jag är begåvad med många vänner som arbetar politiskt - kommunalt, regionalt och på regeringsnivå. Deras politiska tillhörigheter rör sig från vänster till höger och normalt har jag inga som helst problem att diskutera politik och samhällsfrågor med dem. Tyvärr ser jag dock en trend (?) som jag tycker är trist och onödig. Nämligen att man använder sig av en polemik som jag inte anser hör hemma i en politisk diskussion.

 Dagens stora samtalsämne är Sveriges dåliga placering i den så kallade PISA- utredningen (Läs mer här: www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Utbildning-och-forskning/Provresultat/Resultat-PISA/).

Jag håller helt med om att det är alarmerande att svenska elever uppvisar sämre och sämre resultat och att kunskapsnivån i Sverige sjunker och att de krävs knappt godkänt i basämnena för att komma in på lärarutbildningen. Läraryrket borde vara ett av de viktigaste yrken som finns. Med höga krav på intagning och prestationer när man väl kommit in på utbildningen. Naturligtvis ska kompetensen och den pedagogiska förmågan premieras i lönekuvertet! Om detta borde det finnas en självklar nationell samling över partigränserna. I stället väljer det pompösa S att lägga hela skulden rörande den utarmade skolan på alliansen. Låt mig klargöra en viktig sak: det, enligt min åsikt, största misstaget som gjorts gällande svensk skolpolitik är kommunaliseringen av skolan! Och denna vansinniga reform är det faktiskt dåvarande skolministern Göran HSB Persson som är "stolt" upphovsman till. Kommunaliseringen av skolan har bidragit till segregation, uppkomst av en uppsjö av privata alternativ (som jag i och för sig tycker är positivt, MEN! de kommunala skolorna måste ha en chans att konkurrera!) och en förödande marknadsekonomisk fokusering som tyvärr tar överhanden i stället för vad som borde vara skolans, privat eller kommunalt styrd, huvudsakliga uppgift; nämligen förmedlande av kunskap. Skolan ska inte som sin huvudsakliga uppgift ägna sig åt uppfostran, socialt arbete eller kurativa sysselsättningar. Om man som politiker verkligen är intresserad av att åter ta Sverige till topplaceringarna så borde man kunna lägga den raljerande polemiken åt sidan och försöka få till stånd en bred parlamentarisk grund att bygga den framtida skolan på. Med staten som överhuvud, men detta kommer inte att ske så länge det största oppositionspartiet inte kan se utanför "borgarspöket".

Det pinsamma debaclet i Staffanstorp fortsätter. Det senaste är att kommunchefen "inte hade en aning om attestreglerna" och därför har attesterat fakturor som saknat underlag i form av kvitton, deltagarförteckning och syfte. Ursäkta mig! Om man sitter så högt upp i den kommunala hierarkin finns det ingenting som heter "jag hade ingen aning om attestreglerna"!!! PINSAMT! Både för henne och för dem som en gång utnämnde henne utan att kontrollera kompetens och kunskapsnivå. Detta är säkert inget unikt för Staffanstorps kommun, men nu har media satt tänderna i det som pågår i politikens högborg och det är en viktig och demokratiskt riktig granskning. Vi har rätt att veta att våra politiker och kommunala tjänstemän är väl införstådda med gällande lagar och styrdokument. Ju högre upp i hierarkin desto större krav! Det är inte bara att lyfta en hög lön. Som skattebetalare har man faktiskt en rättighet att få veta att skatten används till kompetenta chefer med rätt utbildning och kunskapsnivå för det arbete de är anställda att utföra. Kännedom om skattelagstiftningen gällande representation borde vara lägsta nivå... Och att känna till gällande attestregler ligger på samma nivå... Finns det ingen som helst kvalitetssäkring  och kontroll av cheferna?



  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar