tisdag 22 september 2015

Xenofobi - rädsla för det okända

Det är otroligt vad folk lägger ut galenskaper på social medier. Finns det ingen källkritisk förmåga överhuvudtaget? Eller åtminstone något litet uns av vett och sans? Texter och bilder tagna ur sitt sammanhang och sedan redigerade i en helt annan kontext av främlingsfientliga makter som döljer sin agenda bakom "rumsrena"(?) tidningar och liknande. Är folk helt förblindade av egoism och idioti? Eller finns det verkligen så många smygrasister bland oss? Skrämmande!

Jag var i Tyskland i lördags och hade väntat mig en hel del syrier i färjeläget i Puttgarden även om rederierna har tillfälligt stopp för tåg och gående ombordstigande passagerare. Inte en enda flykting syntes till. De enda tecknen på att vi befinner oss i en, för vår tid, extrem situation gällande flyktingar  var att det syntes många tullpoliser vid gränsövergångarna, som kontrollerade fordon och passagerare. Lugnt och stilla. Flyktingströmmen från det krigshärjade Syrien förvånar mig inte och självklart ska vi erbjuda dem en fristad och ordentlig integration gällande kultur, språk och framförallt se till att de får arbete och en meningsfull tillvaro! I mitt tycke vore det på sin plats att svenska staten skickade flygplan för att ta hit kvinnor och barn, som tyvärr blir kvar i stridsområdena och i flyktinglägren. Något jag tror beror på den djupt inrotade skyddsinstinkten som vi kvinnor har gentemot våra barn. Män har, och nu är jag medveten om att jag är väldigt generaliserande (precis som Lukas Modysson var i sin förra film), en mer utpräglad instinkt att rädda sig själv först och främst. Dessutom ska vi inte glömma att männen är de som tas ut i strid...
På bussen hade jag förmånen (nåja) att lyssna till tre äldre kvinnor, runt 70-80 år, som var helt övertygade att "de där muslimerna" kommit hit för att starta inbördeskrig mot svenskarna. En av kvinnorna berättade med inlevelse om sin libanesiske granne, som minsann hade både det ena och det andra att säga om "de där muslimerna", som trots att han var utlänning var nästan som oss. Åtminstone var han kristen. Vilket, kan jag upplysa om, en hel del av syrierna också är. Tanterna gick på i ullatrumporna om hur farliga dessa syrier är, inte minst för att de kommer att tvinga oss att bära chador och det vet ju alla att de är kvinnohatare "de där muslimerna". Den mest upphetsade av tanterna skrek, nästan i extas, att de brukar vara ute och våldta också!! You wish, tänkte jag. Även om jag vet att det är politiskt inkorrekt och ett hån mot feminismen.

Fördomar i kombination med rädsla, oförståelse och, i vissa fall, ren och skär dumhet är farligare än att det kommer människor på flykt från krig av en grymhet som vi inte kan föreställa oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar