torsdag 8 januari 2015

Je suis Charlie

Den avskyvärda terroristattacken i Paris i går skrämmer mig. Ur flera aspekter. Det är totalt förkastligt att med berått mod ta sig in på en arbetsplats och urskiljningslöst och, som det verkar, fullkomligt besinningslöst mörda (detta är inte något tillfälligt infall utan i allra högsta grad planerat, så mord är rätt term) alla som kommer i ens väg. Snabbt spreds det att det var muslimer som låg bakom. Allt tyder på att det är så om man läser vad som släpps ut på nyhetssidor. Men vi talar inte om den enskilda muslimen på gatan! Det kan inte nog understrykas att detta handlar om extremister, jihadister, som i tron att de ska komma till paradiset mördar i Guds namn. Extremister är farliga oavsett vad de brinner för. Oavsett om de är muslimer eller inte! Polisen som totalt skoningslöst avrättades i går hette, enligt uppgifter som florerar, Ahmed. Med största sannolikhet var även han muslim. Han delade alltså tron på samma Gud som terroristerna. Det hjälpte honom inte ett dugg...

Dessa våldsdåd gjuter eld på de främlingsfientliga vågor, som väller in över oss likt en snabbt okontrollerbar lavaström. Det skrämmer mig. Vart har människosläktet besinningsförmåga tagit vägen? Massakern på Utöya - en ensam norsk vettvilling som gett sig själv makten att rensa bort de element som han ansåg vara ickeönskvärda. Gör det alla norrmän till terrorister? 

Vi måste återta makten över vårt samhälle och de demokratiska och parlamentariska grundvärden som ligger till grund för den fria världen. Frihet, broderskap och jämlikhet - ord som fortfarande spelar roll. Det löser ingenting att hata alla muslimer för att en del (livsfarlig och skrämmande) hotar våra grundvärderingar och våra rättsprinciper. Vi måste stå upp emot dessa onda krafter. Terroristattacker och fanatiker kommer vi inte åt genom att hata och dra alla över en kam. Finns det verkligen någon som på fullt allvar tror att lösningen på problemet är stängda gränser? Extremfanatikerna kommer in oavsett. Vi andra måste visa att vi är för grundläggande fri-och rättigheter. Att vi inte låter oss tystas! 

Det har förutsetts att det tredje världskriget kommer att bli ett religionskrig. Känner ni hur nära vi är?

1 kommentar: