måndag 26 januari 2015

En riktig hjälte!

I kväll såg jag tredje avsnittet av Fredrik Önewalls dokumentärserie Fosterland - vad gjorde man före svt.play?!? Det för tillfället kanske viktigaste som visas på TV. Ett skräckscenario visas i intervjuerna med de växande politiska högerextrimistiska krafterna, som med nationalsocialism och främlingsfientlighet som yttersta argument lägger de demokratiska folkförsamlingarna under sig i land efter land. Varvat med intervjuerna av flyktingar på väg mot en framtid (all framtid är bättre för dem - vi kan i vår skyddade lilla värld inte föreställa oss hur det är att vara på flykt, att vara tvungen att lämna allt för att ha någon chans till framtid, att ständigt längta HEM) så knyter sig min mage av rädsla för vad som ska komma ut ur allt detta hat som dessa enfrågepartier symboliserar. Vill vi verkligen leva i en värld där empati och, det något utslitna och vänsterannekterade uttrycket solidaritet och medmänsklighet är ickeexisterande? Det finns ingen ursäkt att inte se Fosterland! Det ger en nyanserad bild (känns det som) av vad som försiggår i dagens Europa och Önnewall låter båda sidor komma till tals och det känns som han har ett genuint intresse att förstå dessa krafter som väller fram likt en lavaström fylld av hat, okunskap och mänsklig idioti. Jag brukar inte kalla mina politiska motståndare idioter, men att basera sin politiska agenda på nationalstaten och stängda gränser, är idioti och påvisar en oförmåga att förstå den moderna världsordningen.

Liv Ullman, som vann en Guldbagge i kväll för sin gärning inom svensk film, sa i sitt tacktal att den viktigaste film hon gjort var Utvandrarna. Högaktuell för att visa hur flyktingströmmen faktiskt har gått från Sverige också - på grund av religion, missväxt, hemlöshet och hopplöshet om att framtiden inte existerade. För det är ju så det är: flyktingströmmarna är inte statiska över tid - om hundra (?) år är flyktingvägarna annorluna och de i dagens läge upptrampade stigarna har vuxit igen.

Tyvärr är det väl så att de som verkligen skulle behöva titta på denna dokumentärserie väljer något annat. För visst är Big Brothet och Paradise Hotel så himla mycket bättre!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar