söndag 14 oktober 2012

Allmänt villebråd?

Personliga påhopp och märkliga situationer är något som tycks tillhöra vardagen när man blivit "änka". Ja, jag sätter ordet medvetet inom situationstecken för jag kan inte förlika mig med det. Och tror aldrig att jag kommer att kunna göra det heller. Tyvärr kanske, för man blir kanske mer respektfullt behandlad om man går helt upp i sitt nya, påtvingade civilstånd? Om man, varje gång man får frågan "hur går det?", lägger huvudet på sned och med tårar i ögonen och darrande röst svarar "jo, då...det får ju gå...". I stället för att, som jag, hårdnackat och envist vägrar låta någon tycka synd om och ömka.
Jag vet att jag i ett tidigare inlägg har berättat att jag blivit utskälld av folk för att jag är oförskämd nog att berätta att min man är död. Det sker fortfarande, tre och ett halvt år senare, och jag vet inte hur jag ska kunna förmedla detta budskap utan att mottagaren blir illa berörd. Men, ursäkta mig om jag har missförstått något, men det är väl ändå jag som är den som har blivit "berövad" min man? Eller är jag helt fel ute?
Flera gånger har jag fått kommentarer som bottnar i att jag, som "änka", skulle vada runt i pengar och vara ekonomiskt oberoende. I wish! Jo, jag har faktiskt änkepension eftersom vi gifte oss 1983  och rätten till änkepension avskaffades 1989. I mitt fall talar vi om den svindlande summan av 157 kr/månad - FÖRE skatt. Med tanke på det höga beloppet betalas den ut en gång per kvartal och då, DÅ jäklars (!) är det fest! Säkert finns någon som har "vunnit" ekonomiskt på att bli efterlevande, men jag tillhör inte den skaran! Hela villalånet är numera mitt alldeles egna och eftersom min man hade ett medfött hjärtfel fick han inte teckna några livförsäkringar. Så, kan vi en gång för alla slå fast att jag faktiskt måste arbeta ihop till mitt uppehälle och, likt många andra, anser att banken är "a girls best friend"? Är så grymt trött på att höra "men pengar är ju inget problem för dig, du har ju änkepension"...
En annan kommentar som jag retar mig på är när människor, som är väl medvetna om att jag har varit på fler begravningar i mitt liv än vad många andra hinner med under en livstid, envisas med att säga att jag inte kan förstå hur det känns om någon skulle dö. JO, DET VET JAG!! Tyvärr allt för väl...
Egentligen skulle jag be alla som kommer med dessa idiotiska kommentarer, att dra till varmare trakter och säga upp bekantskapen med dem. Men de är inte värda varken min energi eller mitt engagemang. Det är i grunden synd om dem. Deras självupptagenhet och begränsade kunskaper om  livet talar för sig själv. Jag trycker som vanligt ner ilskan och lägger locket på. Undrar dock hur länge det ska dröja innan tryckkokaren exploderar? Snart är mitt tålamod slut och då slår jag tillbaka - hårt och skoningslöst!

1 kommentar:

  1. Vi säger många saker med viss okunskap och det kan naturligtvis såra och göra ont, men jag tror på en positiv och ärlig dialog. Om någon säger något som är fel eller missriktat kan man väl säga som det är (ang änkepension eller annat) och fortsätta dialogen om man nu vill prata.
    De flesta samtal under en dag är väl trots allt goda?
    Kan inte tänka mig att en grupp människor har utsett dig eller andra änkor som villebråd. Varje person har en unik situation (t ex med 157 kr/månad) och du får kanske acceptera att berätta för dem som tror annat.
    Har svårt att tro att många människor betvivlar att du har erfarenhet av känslor när någon dör, om de vet att du har erfarenhet av nära dödsfall. Här tycker jag du bör bemöta den personen med t ex "Vad menar du ...?" Det finns väl ingen anledning att stoppa undan; det kanske är missförstånd, som kan klargöras?
    /Dialog

    SvaraRadera