söndag 12 februari 2012

Sub specie aeternitatis

Nu vet jag hur en förkyld man känner sig! Har tillbringat dagen i myspys under en filt i soffan hinkandes te, kaffe och vatten. Kollat på vintersportstudion, vilket inte precis höjde humöret om man nu inte hejar på norrbaggarna - och det gör man inte! Vissa principer kan man inte frångå! Tur man har Wordfeud och böcker att fördriva tiden mellan hostattackerna med. Har en riktigt djup och enerverande hosta som håller mig (och säkert sönerna också) vaken om nätterna. I kväll blir det hostmedicin utan läkares inrådan, men jag måste få sova.
Just nu läser jag om Owe Wikströms "Långsamhetens lov" - en riktig liten pärla som kräver eftertänksamhet och faktiskt ett visst mod; inte att läsa, för det är sannerligen ingen bloddrypande thriller, men om man vill försöka applicera hans ord och våga lära känna sig själv och sitt innersta väsen. Det är inte helt enkelt att kliva åt sidan och våga släppa på konventionella måsten och borden. Vi har bara ett liv och för att få ett fullständigt och rikt liv krävs det, som han så riktigt säger, att vi slutar leva i framtiden och rusar på utan att någonsin stanna upp och reflektera. Att fly från sig själv är förödande. Någonstans måste vi lära oss att leva här och NU - stanna upp och känna: psykiskt, fysiskt och sinnligt. Den som äger mest eller har stressat sig genom livet för att finna lyckan - någon annanstans eller hos någon annan - har inte vunnit. Lika lite som den som äger den mest fulltecknade kalendern. Vi kan ingenting ta med oss dit vi går, men vi kan använda vägen dit med att finna vår inre medelpunkt; vår egen ro och förmåga att kunna vila i densamma.
Titeln betyder evighetens synvinkel; ett perspektiv som hjälper människan att se allt i ett större sammanhang och låter det som sker ske, det vill säga förmågan att göra ingenting. Så enkelt sagt, men så nedrans svårt att efterfölja i vår prestationsinriktade materiella värld där vi alltid är på väg bort från oss själv och vår krävande livssituation, i huvudsak vår jakt på kulturella upplevelser, rikedomar, titlar och så vidare. Jag ska försöka stanna upp ett par gånger varje dag och reflektera över allt det som är positivt i kring mig. Men först måste jag bli av med hostan - ett högst irriterande moment i mitt liv just NU!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar