måndag 28 januari 2013

Blir så trött...

Blir bestört, förbannad och, faktiskt, konfunderad över alla dessa problem med skola, sjukvård och åldringsvård! Hur har det kunnat gå så här otroligt snett?! Att komma dragandes med att det är Reinfeldts fel eller någon av alla socialdemokratiska partiledare som passerat förbi under de senaste åren är att förenkla problemet. Självklart har den politiska viljan och de politiska incitamenten betydelse för skattefinansierad verksamhet, men jag tror att det lika mycket är ett problem med HUR de politiska besluten kommuniceras och efterlevs i kommunal och statlig förvaltning. Jag har snart tio års erfarenhet av denna värld och kan säga att det blir värre och värre. Första gången jag riktigt upptäckte hur man tänker bland personal var när jag blev tillsagd av mina kolleger att inte vara så snabb och produktiv för då skulle man komma på att det var för många administratörer anställda (!). Tala om att jag blev förvånad! OCH förbannad! Även om jag inte betalade skatt just i den kommunen, så är jag inte så naiv att jag inte tror att denna inställning även råder i den kommun där jag betalar skatt... 
Om man följer med i nyhetsbevakningen och läser eller hör uttalande från en del av dem som blivit tillsatta som chefer för förvaltningar blir man många gånger mörkrädd - dessa hade inte ens kvalificerat sig för anställningsintervju i det privata näringslivet. 
Varför är det så svårt att rekrytera kompetenta och bra chefer till den skattefinansierade verksamheten? Förstår man inte att dessa chefer ALDRIG kommer att anställa underchefer som är kompetenta? Det är ytterst sällan någon har modet och insikten att anställa någon med högre kompetens än sig själv; vem vill framstå som dumstruten? Dessvärre tror jag att vi är på väg tillbaka till de slutna "styrelserummen" där besluten tas uppifrån och oförmågan att implementera förändringar och beslut i organisationen kommer att bli svårare. Ord som delaktighet och medskapande urholkas i takt med att personalen åsidosätts. Så klart att dåligt ledarskap märks även för "brukarna". Skattefinansierad verksamhet ska vara pålitlig och leverera en produkt som är till för eleven, den sjuke och/eller åldringen. 
Målgruppen får aldrig vara CHEFEN!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar