tisdag 31 juli 2012

Lyckofilosofins baksida

Ni har väl alla läst eller åtminstone kommit i kontakt med alla dessa självhjälpsböcker som finns i alla upptänkliga genrer: höj din självkänsla, träna dig i form, affirmativ viktminskning och så vidare. Säga vad man vill, men författarnas fantasi är beundransvärd och vårt sökande efter quick fix till lyckan är både sorglig och patetisk. Artikelns budskap var att det inte finns några snabba lösningar eller enkla genvägar till lycka och hög självkänsla. Är det förresten synonymt? Blir man lycklig av hög självkänsla eller får man högre självkänsla om man är lycklig?
Det går inte att skilja självkänslan (den du är) från självförtroende (det du presterar). Det är som att bygga ihåliga luftslott och lägger de facto hinder i vägen för att du ska kunna arbeta fram till en stabil och bra självkänsla. Forskning i USA tyder på att fokus på självkänslans betydelse snarare kan sänka den. Psykologiforskare menar att vårt ständiga jagande efter självkänsla stressar oss och gör oss olyckliga. Självkänslan uppstår i förhållande till oss själv och till vår omgivning. Vår kamp efter självkänsla och lycka blir ett stort personligt misslyckande om vi inte klarar av att leva efter dessa, i många fall, hemmasnickrade metoder och teorier. Det krävs ett hårt arbete och är en lång process att få en stabil självkänsla. Acceptera att vi inte alltid mår bra! Det gör inte alla andra heller, även om man skulle kunna tro det när man läser statusuppdateringar på Facebook, Twitterinlägg, bloggar, instagram och allt vad de sociala medierna nu heter...
Vi måste lära oss att identifiera vad som är viktigast i livet för oss själva och träna oss i att bli bättre på det som vi lägger stor vikt vid. På så sätt hamnar kompetens och självkänsla i synk med varandra! Lättare sagt än gjort skulle jag vilja säga. Jag har en personlighetsdefekt som gör att jag ofta kan fastna i att prestera för presterandets skull. Men inte sjutton gör det mig lycklig! Jag ska på allvar försöka bryta mig loss från lyckofilosofernas bojor och vår tids fixering vid ytlig framgång. Good enough IS good enough!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar