tisdag 8 mars 2016

8 mars

Brevlådan, vit plastlåda när den var ny - numera vit plastlåda skamligt angripen av mossa - innehöll faktiskt ett brev bland reklambladen. Ett sådant där fönsterkuvert. De onödiga kuverten som oftast innehåller fakturor. I detta fallet kunde man läsa avsändare "Unilabs AB". Alla som varit på mammografi vet vad ett sådant kuvert betyder... Med skälvande fingrar bestämde jag mig för att riva upp kuvertet direkt för att få obehagligheterrna ur världen. Eller så kan man ju inte riktigt uttrycka det. Man vet ju faktiskt inte vad som står i brevet, men av någon anledning väljer jag alltid att ta det säkra före det osäkra och har redan innan jag rivit upp kuvertet målat upp värsta scenariot. Så även denna gången...
"MAMMOGRAFIUNDERSÖKNINGEN VISADE INGA TECKEN TILL BRÖSTCANCER"

I dag är det internationella kvinnodagen. En dag på året är tillägnad kvinnan och det finns män som skriker om orättvisa och matriarkaliskt förtryck. Patetiskt! För övrigt är det internationell mansdag den 19 november då även toalettens dag firas - kommentarer överflödiga... Fackförbundet Vision ordnade en after work med föreläsning och stand up på dagens tema. Mycket trevligt och lärorikt. Vi fick bland annat veta att som kvinna har man bara betalt till kl. 15:57 (mannen har betalt till kl. 17. Tänk att jag har arbetat ideellt så många år! Slår man ihop alla dessa minuter borde jag kunna vara flexledig fram till min pension - Praise Da Lord! Jämställdhet ekonomiskt, socialt och politiskt borde vara självklart, men jag ser dagligen prov på kvinnor i min egen ålder som njuter av att låta männen ta störst plats i deras liv - från söner till fädrer. Ibland tror jag att kvinnor är kvinnans största fiende när det gäller jämställdhet. En självständig, stark och oberoende kvinna anses okvinnlig av många kvinnor. Man ska behöva en man vid sin sida. En man som kan öppna trilskande burkar, lyfta tunga saker, sköta bilen och ta hand om tapetsering och målning. En man som, eftersom de tjänar mer (om jag inte minns fel nämndes siffran 3,6 miljoner i genomsnitt mer än kvinnor under sitt arbetsliv) betalar för livets guldkant. En man som försvarar oss stackars veka kvinnor mot allt det onda och farliga. Jag är kvinna. Jag är "pojkmamma" till två söner som är jämställda i sina förhållanden. Jag är stark, självständig och oberoende.  Jag är arg, förbannad och besviken på att man 2016 fortfarande inte har lyckats leva upp till lika lön för lika arbete. Jag har ingen lust att arbeta gratis  i en timme och tre minuter per arbetsdag. Med snabb huvudräkning motsvarar det fem timmar och en kvart per vecka. Sedan är det bara att fortsätta räkna... Om man inte som jag väljer att låta bli för att inte bli helgalen. Orättvisor avskyr jag!

Kanske ett osammanhängande inlägg, men om man vill hittar man den röda tråden: mammografi är för kvinnor (jättebra) och internationella kvinnodagen borde fokusera på kvinnor  och våra rättigheter, men tenderar att vinklas i antingen renodlat manshat (ingen förståelse här - jag älskar män)  eller i termer av misslyckande. Jag väljer att tänka positivt! Små långsamma framsteg är bättre än inga steg alls!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar