onsdag 28 mars 2012

Reclaim vuxenmakten!

Tittar på Uppdrag granskning om situationen i Malmö och kan inte påstå att jag blir direkt klokare. Är det verkligen så att media vill upprätthålla bilden av Malmö som Sveriges Chicago? Klyftorna mellan de olika stadsdelarna känns avgrundsdjupa och fördomarna mellan "vi" och "dem" är påtagliga. Men detta är väl inte symptomatiskt för just Malmö?! Oprovocerat våld och gängbråk tillhör ju vardagen även i Stockholm och Göteborg eller som Ilmar Reepalu hävdade; Helsingborg. En stad som är en tredjedel av Malmös storlek, men där lika många mord har begåtts under samma tidsperiod.
Jag tycker man väljer en alldeles för enkel väg när man ständigt talar om den misslyckade integrationen och de "nysvenskas" rotlöshet och utanförskap. Den svenska rädslan för att kallas rasist så fort man kritiserar eller ifrågasätter invandringspolitiken gör att man aldrig kan lyfta upp frågan på agendan och sakligt diskutera problem och lösningar - detta är detsamma som politiskt självmord eller, som sagt, en stämpel i pannan som rasist.
Själv upplever jag dagens bristande uppfostran som en av förklaringarna. Påtagligt många barn och ungdomar växer upp i avsaknad av normer, regler och vuxennärvaro. Observera att detta gäller generellt, således inte kulturellt eller etniskt. Skrämmande många föräldrar låter sina små barn styra och ställa i familjen och det är väl klart att om du som två,- treåring lärt dig att det är du som bestämmer är det ett hopplöst företag att få dessa barn på rätt väg när de blir äldre. Avsaknad av uppfostran är ett socialt handikapp och en, om man hårddrar det, ganska avancerad form av barnmisshandel! Om du aldrig fått lära dig ett socialt samspel kan du heller inte visa dina medmänniskor respekt och klarar inte av att låta vuxna inneha auktoriteten. Det har fostrats generationer av superegostiska småtyranner som är socialt missanpassade och nu står vi förvånade  och ser hur dessa asociala varelser tar över våra gator och torg. Lyssnar på maktlösa föräldrar som tycker att det är förskolans och skolans uppgift att uppfostra ungarna - jag har suttit på föräldramöte i årskurs 3 där föräldrar på fullt allvar har frågat vad skolan gör för att hindra deras små "änglar" att hitta på sattyg på fritiden. Hur naiv kan man vara?!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar