söndag 15 februari 2015

Anarki - NEJ TACK!

Eftersom jag har slutat sova om nätterna, så har jag mycket tid över till funderingar. Och förundran. Oro. Och mörka tankar om det samhälle som vi står maktlösa inför. Den laglösa och anarkistiska utvecklingen som går med rasande fart vill jag inte vara med om. Kan man hoppa av och välja ett annat tåg? Jag har alltid hävdat att det är domstolen och rättsväsendet som ska sköta straffskipningen och inte gemene mans tyckande och tänkande. Numera är det snarare regel än undantag att public service, med kvällstidningarna i spetsen, känner efter i vilken riktning vinden blåser och vinklar sina artiklar efter detta. I slutet av 70-talet när det var dags för mig att söka utbildning var det den vänstervridna och socialistiska inriktningen på journalistutbildningen som fick mig att avstå från att söka mig dit. I dag verkar det mesta ske utan etiska grunder och källkritik - existerar källkritik överhuvudtaget? Ta den omdiskuterade filmen med vakten som har kopplat grepp på pojken på Malmö C. Hur många av alla som uttalat sig på sociala medier har förstahandsinformation? Jag har sett filmen och har en uppfattning om min tolkning, men jag anser inte att det är min sak att döma vakten. Självklart tycker jag inte att det under några som helst omständigheter är försvarsbart att slå ett barn eller dunka dess huvud i marken!!! Och det är inte det jag vill diskutera i det här inlägget, utan vad som ger oss betraktare rätt att döma en myndighetsutövande person när han utför sitt arbete. Majoriteten av oss var inte där utan har sett valda delar av en film som lagts upp på sociala medier, visats på TV och länkats i pressen. JA! Det finns många idioter som inte kan handskas med makt och det är djupt tragiskt att dessa överhuvudtaget plockas ut som lämpliga att arbeta som ordningsvakter. Det finns inget försvar för maktmissbruk, men det är (anser jag) en viktig distinktion i ett civiliserat och demokratiskt samhälle att inte låta gemene man stå för straffskipningen! Läser man kommentarer i sociala medier så är högerfascisterna med sina ryktesspridningar om vad som eventuellt föregått ingripandet lika goda kålsupare som de vänsterextrimister som skriker om övervåld och polisfascism så fort det görs ett ingripande som inte passar in i deras världsbild.
Hur kommer det sig att det numera, nästan utan undantag, alltid är förövaren/förövarna som utses som offer? Ta de fyra killarna i tjugoårsåldern som vägrade stanna i en poliskontroll. Återigen i Malmö... Efter att bilen de kör i alldeles för hög hastighet krockar med stillastående fordon och mejar ner två kvinnor och ett spädbarn börjar det skrikas om att det är vansinne att polisen startar en hetsjakt inne i city. Första personen som intervjuades i en nyhetssändning sa att polisen kommit flera minuter efter de vansinneskörande killarna. Behändigt nog klipptes det inlägget bort senare för det säljer bättre att göra polisen till skurkar. Unga killar, drogpåverkade, i en bil med alldeles för många hästkrafter under motorhuven är ingen sund kombination. Punkt!!

Föräldraransvaret saknas. Vuxenansvaret saknas. Lärarnas auktoritet i klassrummet är urholkad och en elev som inte får som den vill är KRÄNKT. Ordningsmakten och rättsväsendet består till 100 % av maktmissbrukare vars enda målsättning när de klär sig i uniform för ännu en dag i rättvisans tjänst, få möjlighet att utöva så mycket övervåld som möjligt. Dte ör något riktigt ruttet i vårt land! En unken hätsk stämning som urholkar all auktoritet och ansvarstagande. Alltid någon annans fel! Aldrig mitt ansvar. Rättigheter - självklart! Skyldigheter - VA!?!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar