söndag 15 mars 2020

Vad är det med folk och toalettpapper?

Mitten av mars och våren är nästan i försommarstadiet - blåsipporna blommar i min trädgård, men än är det lite för kallat att gå utan strumpor och skor, vitsipporna har slagit ut i de skånska skogarna, viporna skriker och tranornas karakteristiska rop hörs dagligen. Livet borde vara ett enda stort vårskrik, men så är det inte. Världen är i pandemi och folk hamstrar toalettpapper. Alltså ärligt: vad är det som har fått folk att tappa all rim och reson och tömma butikerna på toalettpapper?! Jag var på Citygross i går och köpte en liter mjölk, lite nötfärs, godis (dessa tider kräver mängder av uppmuntran i form av socker!) och, faktisk, några rullar toalettpapper. Även om jag har sett foton på tomma butikshyllor blev jag förvånad. Och riktigt heligt förbannad! Vad är det för egoistisk roffarmentalitet?!? Jag läste i någon tråd att det är äldre människor som hamstrar, men vet ni vad? Det är jag ganska säker på att det inte är. Med tanke på att det var nästan tomt på avdelningen för välling och blöjor samt på pasta och tomatkonserver, så tror jag snarare att det handlar om kadern av politiskt korrekta och "vi-som-vet-bäst". De har köpt på sig så mycket mat (OCH toalettpapper) så det räcker för karantän i flera månader. Med tanke på att det i de kundvagnar jag snabbt kastade en blick i så lär det kastas en massa mat de närmaste veckorna - grönsaker och färskvaror är inte färska hur länge som helst... Dessa egoistiska roffare har hamstrat handsprit, - sorry, men varmt vatten och tvål är bra mycket effektivare för att hindra smitta - munskydd, värktabletter och så vidare. Samtidigt som sjukvården skriker efter till exempel handsprit... 
Majoriteten av dem jag såg med överfulla kundvagnar (och flera balar med toalettpapper) var barnfamiljer och medelålders par - de som har råd att roffa åt sig innan barnbidrag och löner trillar in på kontona. Jag törs slå vad om att samtliga dessa är kapabla och har möjlighet att handla via nätet och betala via bank id, swish eller faktura. Det är säkert dessa som skriker om att politikerna gör för lite, stäng gränserna (verkar ju vettigt när det bara stängs åt ett håll), stäng skolorna, stanna hemma... Ursäkta mig, men varför stannar ni inte hemma själv? Vem säger att just ni inte är smittade av covid-19? Butikerna fylls på med nya varor varje dag. Någon av oss kommer att bli sjuka, vilket är nödvändigt för att vi ska fylla på immuniteten. De allra flesta av oss kommer att bli lindrigt sjuka. Jag nös på bussen i torsdags och trodde jag skulle bli lynchad. Pollenallergiker - vi nyser och har rinnande, kliande ögon. Bara för att vi lever i coronahelvetet så har vanliga förkylningar, astmatiker, allergiker och vanlig influensa inte utrotats. Personligen blir jag inte förvånad om det visar sig att denna pandemi är "planterad" av någon, t ex Kina, för att se hur världen reagera på en yttre skenande farsot. Svenskar reagerar med panik eller vet bättre än både läkare och experter! 
Är det överhuvudtaget någon av dessa hamstrar som funderar över konsekvenserna på sikt: fallande världsekonomi, ökad arbetslöshet, konkurser och nedmontering i service,- och resebranschen, risk för ökad social misär - i förlängning en grogrund för krig och ytterligare flyktingströmmar. 
Nä men hörni! Vi går man ur huse och fortsätter  att hamstra toalettpapper!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar